learn Italian language

enjoy Italian Culture

Spaghetti alla Puttanesca e decimal system

Posted by Monica Corrias on May 26, 2007

Ti ( = you singular) piace la pasta? = Do you like pasta?
Ti ( = you singular) piacciono gli spaghetti? = Do you like spaghetti?

Spaghetti alla Puttanesca (Below you can find an english translation)

and decimal system and Italian verb “Piacere”:


We use only decimal system, therefore we cannot understand a different system. In Italy, if you like to buy something to eat or to drink, you have to use these words:

We use only decimal system:Grammo = 1 g.
Etto/Ettogrammo 1 hg. (= 100 g.)
Mezzo chilo = ½ kg. (= 5 hg. = 500 g.) = about 1 lb

Esempi:
1 pacco di pasta = ½ kg. (= 500 g)
1 lattina piccola di pomodori = 400 g.

Unità di misura dei liquidi = Metric measure of liquids:

Mezzo litro = ½ l. = 500 cl. = about 1 pint

1 Litro = 1 l. = 100 cl.

Esempi:
1 bottiglia di olio extravergine di oliva = 1 litro = 1 l.
1 bottiglia di vino = ¾ di litro = 75 cl.
1 lattina piccola di birra = 33 cl. 1 lattina grande di birra = ½ l. = 50 cl.

Bottiglia = bottle; lattina = can; olio = oil; vino = wine; birra = beer

But now, la ricetta = the recipe
(Uso l’infinito e un solo pronome oggetto diretto)

Spaghetti alla Puttanesca

Ingredienti:

  • Per 4 persone:
  • Spaghetti o linguine g. 400
  • Olive nere snocciolate g. 100
  • Capperi g. 30
  • Olio extravergine di oliva
  • Pomodori freschi 500 g. (o 400 g. di polpa di pomodoro in lattina)
  • 1 cipolla affettata
  • Aglio 2 spicchi
  • Prezzemolo in abbondanza
  • Peperoncino
  • Sale

Preparazione:
Soffriggere la cipolla in una padella da frittura capiente e quindi aggiungere i pomodori tagliati a pezzi, con pelli e semi (o la polpa pronta), e poco sale.
Dopo una decina di minuti, unire i capperi e le olive snocciolate e peperoncino. Lasciare cuocere ancora pochi minuti.
Versare nella padella la pasta cotta al dente e girare, sul fuoco, per un paio di minuti in modo che essa assorba bene tutto il sugo. Versare il tutto in un piatto ovale e cospargere con prezzemolo crudo.
Gustateli ( li = gli spaghetti) con un bicchiere di buon vino rosso.

Spaghetti alla Puttanesca

Ingredients:

  • 400g. spaghetti or linguine
  • 100 g. black olives, pitted
  • 30 g. capers
  • olive oil
  • 500 g.fresh tomatoes (or 400g can chopped tomato)
  • 1 onion, sliced
  • 2 garlic clove
  • Parsley
  • Red chilli, chopped
  • Salt

Directions:

Heat the oil in a large frying pan, then fry slightly the onion and the garlic until bright
golden. Add tomatoes and salt. Cook for about 10 min.
Rinse the capers and add to the pan with chilli and olives. Then cook for a few minutes
more.
Meanwhile cook the pasta according to pack instructions. Drain the pasta and toss a couple of minutes with the sauce. Serve with chopped parsley.
Taste with a glass of red wine. ;-)

2 Responses to “Spaghetti alla Puttanesca e decimal system”

  1. Rose said

    Hi, good job, this site is very interesting!
    I try this recipe and it’s very tasty. I recommend it you all.
    By the way, what does it mean exactly “puttanesca”?😉
    Bye bye

  2. Monica said

    Buona domanda! = good question!
    This dish has an embarrassing name, “alla puttanesca” means as prostitute (or better … whore) uses to do, because this dish is spicy, and fast to prepare (all the ingredients are easy to find in all Italian‘s house). But forget the name and eat this spaghetti because it’s a very tasty dish.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: